Навигация по сайту

Популярные статьи

8 правила за пишување на SEO-текстови

  1. Колекција на почетна семантичка база
  2. Сега нашата задача е да напишеме наслов, H1 и H2.
  3. Ги чистиме фразите и добиваме чисто семантичко јадро
  4. Сега останува да се напише добар SEO текст

Не е тајна дека модерната мрежа е хипертекст и зависи од тоа како правилно и разумно се пишува вашиот текст дали корисниците ќе го најдат вашиот сајт во Yandex и Google

Не е тајна дека модерната мрежа е хипертекст и зависи од тоа како правилно и разумно се пишува вашиот текст дали корисниците ќе го најдат вашиот сајт во Yandex и Google. И, како бонус, ако ќе се најде во пребарувачите, ќе биде можно значително да се намалат трошоците за контекстуално рекламирање. Во оваа статија ние ќе ви кажеме како правилно да пишувате текстови за вашата веб-страница или целна страница.

Александар Dyachenko ќе ни помогне да се разбере точни правописот на текстови за веб-промоција во резултатите од пребарувањето. Саша е сопственик на седум парфимериски онлајн продавници, а околу 70% од неговите клиенти доаѓаат од природната испорака на Yandex и Google.

Природно издание на Яндекс Природно издание на Яндекс

Колекција на почетна семантичка база

Ајде да започнеме Прво, оптимизацијата на кое било место започнува со собирање на семантичкото јадро, т.е. оние фрази кои ќе ги движиме напред.

Постои корисна алатка за ова. Yandex WordStat. Тука во линија го внесуваме зборот што сакаме да го преместите.

На пример, земете ја локацијата на ексклузивниот парфем Есентрик Молекул. Сакаме да се движиме по името на есцентричните молекули, бидејќи таму е најобезбеден сообраќај. Копирајте го зборот escentric молекули, ставете го во Yandex WordStat линијата, кликнете на копчето Match. Yandex WordStat ги прикажува сите фрази кои луѓето ги бараат во левата колона и слични фрази во десната колона.
Од левата колона ние треба да ги копираме сите фрази заедно со фреквенцијата од сите страници до самата последна и ставете ги во Excel. Ова може да се направи рачно или со користење на Yandex Wordstat помошник екстензија за прелистувачи Google Chrome, Yandex Browser и Opera.

Во десната колона треба да најдеме зборови слични на нашето барање. Во нашиот случај, ова е фразата "молекула парфем". Со оваа фраза (и со други што ни одговараат), правиме се што е исто како во претходниот чекор: ставете ја фразата во линија - Fit - копирајте ги сите фрази во иста датотека во Excel.

Со оваа фраза (и со други што ни одговараат), правиме се што е исто како во претходниот чекор: ставете ја фразата во линија - Fit - копирајте ги сите фрази во иста датотека во Excel

Откако ќе ги собереме сите фрази во датотеката, ќе треба да ја дознаеме чистата фреквенција на зборовите. Бидејќи броевите што ги даде WordStat не се чисти - ова е фреквенцијата на сите фрази кои содржат друг збор / фраза. На пример, фразата егцентрични молекули може да вклучат фрази од есцентрични молекули, парфеми, есцентрични молекули за купување итн.

Ние можеме да дознаеме јасна зачестеност на секоја од нашите фрази со помош на програмата Словоб. Можете да ја преземете програмата тука , работи без инсталација.

Од нашата датотека ги копираме сите фрази од првата колона (без фреквенција). Одете во СловоЕб, кликнете Креирај нов проект, дајте име, Зачувај. Потоа на белото поле каде што ќе кликнеме со десното копче на глушецот, во избраното мени ќе одбереме Додај фрази - залепи (Ctrl + V) - Додади на табелата. Кликнете на знакот за проверка за да ги изберете сите фрази. Најдете лупа и одберете ја последната ставка Собери фреквенции "!" - ова е пребарување за чисти фреквенции. Програмата автоматски ќе започне со собирање на фреквенции, трае од неколку минути до неколку часа во зависност од бројот на додадени фрази.

Програмата автоматски ќе започне со собирање на фреквенции, трае од неколку минути до неколку часа во зависност од бројот на додадени фрази

Кога ќе се заврши собирањето на чисти фреквенции, кликнете на иконата со датотеката Excel во горниот лев агол - Извоз на податоци. Ја отвараме зачуваната датотека, во него сме заинтересирани само во две колони - самите фрази и колоната со броеви - тоа се чисти фреквенции. Поради интерес, можете да ги споредите првичните фреквенции што ги даде WordStat и оние што ги добивме во програмата Словоб.

Сега треба да ги филтрирате фразите во опаѓачки редослед - притиснете Ctrl + A за да го изберете целиот лист (многу е важно броевите и фразите да се совпаѓаат еден со друг по сортирањето). Од погоре, изберете Сортирање и филтер - приспособливо сортирање. Во прозорецот што се појавува во полето Колона, одберете го оној во кој се наоѓаат нашите фреквенции (во нашиот случај тоа е Колона В), во Полето за редот - по опаѓачки редослед, така што највисоките вредности се над.

Сега нашата задача е да напишеме наслов, H1 и H2.

Насловот е прикажан во насловот на било кое место, можете да лебдите над табот и да го видите.

Како правилно да го напишеме Насловот - ја земаме најчестата фраза, напиши ја директно, а потоа истата фраза во малку изменета форма уште неколку пати - со различен крај, фраза / збор на англиски, можете исто така да додадете зборовите: "купи", цена "и итн. Фразата треба да биде читлива, не повеќе од 120 карактери.

Нашиот пример Наслов: Парфем молекула, купи парфем Есцентрик Молекул по најдобра цена во Москва во онлајн продавницата Молекул.

H1 е насловот на страницата, исто така е неопходно да се внесат максимални фреквентни фрази од нашата листа во него, но H1 не треба да го дуплира Насловот. H1 може да ја вклучи втората најчеста фраза / збор, исто така можете да земете синоним од наслов. Колку подолго клучен збор, толку повеќе е насочен.

Нашиот пример H1: Ексклузивно парче од Escentric Molecules со испорака во Москва и во цела Русија

H2 е поднаслов. Овде бараме клучеви кои можат да се групираат заедно во иста смисла, на пример, фрази со зборот "купи".

Втората верзија на пишувањето на H2 - можете да ја вметнете најдолгата фраза со голема фреквенција, ако оваа фраза може да се направи за наслов. Бидејќи тежината на таква фраза во пребарувачите ќе биде повисока од онаа на бесмислениот текст.

Нашиот пример Н2: Каде да се купи молекула на парфем во Москва

Нашиот пример Н2: Каде да се купи молекула на парфем во Москва

Ги чистиме фразите и добиваме чисто семантичко јадро

Кога го собравме Насловот, H1 и H2, треба да направиме SEO-текст за нашиот текст. За да го направите ова, копирајте го Насловот, H1, H2 и 20-25 фрази од Excel-датотеката и во услугата http://text.ru/seo вметнете ги во полето за анализа на текст. Кликнете на копчето Провери ги оптимизираните податоци.

Бидејќи податоците се собираат, треба да ја разгледаме фразата и нејзината фреквенција. Сега треба да работиме со текстот на таков начин што фразата од 3 зборови се повторува во текстот 2 пати, фразата од 2 збора - 3 пати, фразата од 4, 5 и повеќе - само 1 пат. Важен збор за нас треба да се појави во текстот најмалку 3 пати, само еден збор - не повеќе од 10 пати. Инаку, можете да добиете забрана од пребарувачите за perespam.

Непотребните зборови и фрази треба да се исчистат - или да се избришат или да се заменат со синоними. Откако нешто е избришано / изменето, треба повторно да кликнете на копчето Check Check-data.

Како резултат на тоа, кога ќе ги внесете зборовите и фразите на овие услови, добивате горе-јадро на вашата страница, која се состои од наслов, H1, H2, фрази и зборови. Бидете сигурни да ја зачувате оваа листа.

Сега останува да се напише добар SEO текст

Овие зборови и фрази ќе се користат во текстот, чија големина треба да биде од 2000 до 2500 карактери. Текстот треба да се направи интересен, читлив, воопшто, треба да биде напишан за луѓе. Покрај тоа, пребарувачите научиле да препознаваат добри текстови, а сега нема да работат да пишуваат глупости и да стигнат до врвот.

Идеално, треба да го напишете овој SEO текст сам. Но, се разбира, можете да направите изјава за работа за изведувачот, во која ќе го вклучите собраното SEO, кое тој ќе мора компетентно да го користи во текстот. Шаблонот ТК може да се симне тука

Една од идеите за текст е да се соберат вистински осврти и да се преработи нив, што ги прави уникатни. Како резултат на тоа, добивате добар текст за вашиот сајт.

Ако ги примените сите овие совети, а потоа по некое време (за Yandex тоа е месец и половина, за Google тоа е околу две недели) ставовите на вашиот сајт ќе почнат да растат. Таквата работа и резултатот може да се споредат со инвестициона алатка или добра ракија. времето ќе помине, повисокиот Yandex и Google ќе го ценат вашиот сајт.

Ова знаење можете да го користите во вашите проекти или да го понудите како дополнителна услуга за клиентите за добра награда. Патем, сето ова може да се направи за сајтови на Muse, тие се совршено индексирани од пребарувачите. Овде ова видео Ви кажувам како да го означите H1 и така натаму, ако користите муза.

Ако темата SEO и промоција е интересна, тука е врската со нашата нова Интернет маркетинг курс.