Навигация по сайту

Популярные статьи

Нові правила SEO-просування (2013)

  1. А що, власне, чекає ринок SEO в 2013 році?
  2. Підвищення конверсії - нова необхідність.
  3. Вартість SEO буде збільшуватися.
  4. Хороші фахівці дорого коштують.
  5. Розширені сніппети.
  6. Чи не пошукове просування.
  7. Висновок.

Минулий 2012 рік для фахівців з просування через інтернет виявився більш ніж насиченим. Світовий лідер серед пошукових систем, що задає тон в цьому бізнесі, - Google - оновлював свій інструментарій і міняв пошукові алгоритми з такою частотою, що не всі досвідчені фахівці були в курсі нововведень. Підвищення значущості соціальних сигналів, нейтралізатор посилань, алгоритм «Пінгвін», система ранжирування авторів - це далеко не повний список нових технологій, з якими довелося рахуватися фахівцям з SEO в минулому році.

Підвищення значущості соціальних сигналів, нейтралізатор посилань, алгоритм «Пінгвін», система ранжирування авторів - це далеко не повний список нових технологій, з якими довелося рахуватися фахівцям з SEO в минулому році

Головний пошуковик Росії - Яндекс - теж не сидів, склавши рук. Його принципова нововведення - платформа «Калінінград», кардинально змінила підхід до просування. Тепер результати пошукових запитів формуються з урахуванням уподобань користувача. Дуже можливо, що персональна видача відповідей на запит призведе до того, що основні сили інтернет-маркетологів будуть зосереджені навколо розкрутки по трафіку , А таке поняття, як просування по позиціях просто зникне.

Одне з головних якостей фахівця за сучасними технологіями - здатність швидко адаптуватися до будь-яких змін. Тому грамотні SEO-шники підлаштувалися під нові інструменти і алгоритми пошукових систем і з нетерпінням чекають нововведень 2013 року, щоб з їх допомогою обійти своїх менш спритних конкурентів.

А що, власне, чекає ринок SEO в 2013 році?

А що, власне, чекає ринок SEO в 2013 році

Показник кликабельности органічної видачі буде знижуватися.

Алгоритми пошукових систем будуть змінюватися в напрямку зменшення кількості органічних результатів на користь своїх власних сервісів. Це вже відбувається і причин думати, що процес змінить свій напрямок, немає. Так, вже сьогодні посилання на Google+, Google Local і YouTube займають помітне місце практично при будь-якому комерційному запиті в Google. Теж саме можна сказати і про Яндексі, який активно висуває в топ результатів посилання на Яндекс.Маркет, Яндекс.Відео, Яндекс.Адреса і Яндекс.Зображення. І це все на додачу до посилань Яндекс.Директ . Причому, якщо Google в топ виводить «органіку», то Яндкес в першу чергу показує свої сервіси.

Прогнозується, що в році, що наступив насичення першого екрану пошукових систем власними сервісами буде тривати до тих пір, поки органічні результати не займуть 5-10% його площі.

При цьому мова йде не тільки про комерційні запитах. Як побоюються деякі продвіженцев, в цьому році вони можуть зіткнутися з труднощами, які не дозволять вивести в топ список результатів той чи інший сайт по некомерційним ключовими фразами, оскільки всі верхні місця будуть окупованими результатами від власних служб пошукової системи. Внаслідок цього трафік будуть перенаправлений на користь клієнтів пошукових систем.

Підвищення конверсії - нова необхідність.

Наявність в топі виключно власних сервісів пошукових систем значно ускладнює просування по позиціях. Крім того, таке просування стає все менш ефективним і з іншої причини. Статистика показує, що користувачі пошукових систем перемістилися в «нізкочастотку». Тобто середня довжина пошукових запитів зростає, а самі запити стають більш докладними. Оскільки вартість виведення сайту в топ зростає, збільшується ціна кожного переходу на сайт. Відповідно, економічно виправданою для замовника буде лише оптимізація, що підвищує конверсію трафіку. Тому маркетологи будуть змушені максимізувати цей параметр.

Вже не один рік фахівці SEO та фахівці з продажу займаються спліт-тестуванням, щоб з'ясувати, яким чином зміст сайту впливає на конверсію і як підвищити її. Для цього вони змінюють текст посадочних сторінок, їх дизайн і інші параметри. З огляду на обставини, що склалися, вишукування в цих напрямках будуть посилюватися.

Вартість SEO буде збільшуватися.

Алгоритм «Панда», який сьогодні використовується Гуглом, змусив продвіженцев посилити вимоги до контенту. Фільтр «Пінгвін», який став використовуватися в минулому році, змусив їх переглянути значимість зовнішньої посилальної маси. Проте, навіть сьогодні залишаються оптимізатори, для яких не є очевидним, що для отримання хороших зворотних посилань на сайт замовника його необхідно наповнити якісним контентом.

запорукою успішного просування сайту є створення на його сторінках якісних інформативних текстів з високою унікальністю. Тому, якщо в 2013 році ви хочете, щоб просувний сайт отримав вагомі беклінки, не економте на копірайтерів. Якщо свої надії ви покладаєте на платні посилання як на дешевий і одночасно ефективний інструмент для потрапляння в топ результатів, то в один прекрасний день ваш сайт може бути забанено «Пінгвіном».

Хороші фахівці дорого коштують.

Хороші фахівці дорого коштують

Попит на просування сайтів стрімко зростає. Відповідно, ця індустрія вимагає все більше фахівців. У той же час якісної освіти в цій сфері практично ніхто не дає. Високий попит при низькій пропозиції народжує дефіцит. Тому хороших фахівців як саме по SEO, так і по суміжних напрямках буде знайти все складніше (по крайней мере, в цьому році).

E-Commerce на сьогоднішній день являє собою поле битви виробників і постачальників товарів і послуг за своїх потенційних споживачів. У жорстких умовах конкуренції ціна на хороших фахівців буде тільки підвищуватися. Хороший спеціаліст по просуванню повинен володіти не тільки глибокими знаннями, світлим розумом і швидкими руками, але і відповідальністю і достатню сміливість, щоб братися за реалізацію дорогих проектів. Знайти людину поєднує такі якості - завдання не з простих.

Тому Ректрутер в 2013 році будуть отримувати найвищі гонорари за залучення людей, які можуть самостійно розрахувати стратегію просування і реалізувати її.

Розширені сніппети.

Інтерес до розширених сніпетів з боку оптимізаторів і маркетологів підвищився разом з появою однакових для всіх стандартів мікророзмітки. Докладні сніпети є цінними для пошукових систем - вони дозволяють користувачеві дізнатися необхідну інформацію, не залишаючи сторінки видачі. Відповідно, пошуковики будуть віддавати перевагу виводити в топ саме сайти з розширеними сниппета.

Тому e-commerce сайти будуть використовувати ці описи для більш докладного інформування користувачів про свої послуги та товари. Відповідно маркетологи, які завчасно подбають про створення на просуваються сайтах якісних сніпетів збільшать показник КЕП. Важливість підвищення CTR складно переоцінити, враховуючи, що частота появи сайту в органічній видачі знизиться.

Чи не пошукове просування.

сьогодні Яндекс.Директ і Google.Adwords вже не є засобами, безпосередньо забезпечують зростання продажів (як це планувалося при їх створенні). Ці сервіси використовуються лише для розширення клієнтської бази. Реклама по системі PPC в цих умовах не має очевидної прибутковості. Крім того, в світлі описаних тенденцій просування через пошуковики стає з одного боку більш складним і менш ефективним, з іншого - більш дорогим. Ці фактори безсумнівно посприяють збільшенню значимості залучення трафіку не через пошуковики, а через інші канали. Власне, про можливості ефективного підвищення цільового трафіку на сайт багато SEO-фахівці дізналися в минулому році і навіть раніше. В цьому році пошук і використання таких можливостей буде підвищуватися.

Так, вже з 2010 року йде активний розвиток SMM . За минулі 3 роки ринок просування через інтернет двічі розчаровувався в можливостях соціальних платформ і двічі знову звертався до них. У чому ж причина настільки неоднозначного ставлення SEO-шників до соцмереж?

Щоденна аудиторія головних соціальних мереж своїм обсягом порівнянна з обсягом аудиторії пошукових систем: Facebook за чисельністю аудиторії досягає Google, а ВКонтакте - Яндекса. Ці обсяги і зацікавили продвіженцев. Спроба застосувати стратегію, звичну для просування в пошукових системах, обернулася першим розчаруванням в потенціалі соціальних платформ. Перша хвиля SMM-активності складалася, головним чином, у використанні ботів і накручування лайків. Однак, як виявилося, поведінку користувачів цих сайтів зовсім не схоже на поведінку аудиторії пошукових сервісів. Успішними в залученні аудиторії з соцмереж за допомогою таких засобів на свої сайти виявилися ЗМІ. Комерційні сайти не добилися таких же результатів.

Сьогодні прийшов час другої хвилі, але, схоже, далеко не всі продвіженцев усвідомили необхідність переходу на нові принципи розкрутки через соціальні мережі. Небажання впроваджувати нові підходи пояснюється, перш за все, високими затратами, які ці підходи вимагають. Пряма рекламна компанія не є ефективною для залучення цільового трафіку на розкручується сайт. Розкрутка через соцмережі вимагає роботи в ніші. Тобто, якщо ви просуваєте автосалон, потрібно створити співтовариство, присвячене автомобілям, для магазинів одягу потрібно співтовариство по моді і т.д. Аудиторію спільнот необхідно залучати до інтерактив. При такому підході роботи просуває агентства необхідно оцінювати за кількістю трудовитрат на виконання обраної контент-стратегії. Оцінка, прив'язана до метрик, що не буде об'єктивною, оскільки ці параметри легко накрутити.

Висновок.

Для успіху в просуванні сайтів в новому 2013 році маркетологам потрібно розуміння нововведень від пошукачів, далекозорість та терпіння, необхідне для реалізації довгострокових планів.

Топ видачі Яндкекса і Гугла буде на 90% забитий неорганічно посиланнями. Це значно збільшить конкуренцію за решту «місця під сонцем». Далекоглядні SEO-фахівці починають задивлятися на можливість появи просуваються сайтів, в тому числі, серед неорганічних результатів.

У 2013 році значення фахівців з юзабіліті (забезпечує конверсацію) значно зросте. При цьому потрібно розуміти, що юзабіліті це, в першу чергу, практика. Теоретичні знання, отримані емпіричним шляхом після роботи над безліччю проектів, без сумніву, будуть допомагати фахівцям, які відповідають за дизайн і інтерфейс сайту. Проте, остаточне рішення про якість оформлення тієї чи іншої сторінки повинно бути підкріплені не експертною думкою, а результатами спліт-тестування. Алгоритм забезпечення юзабіліті повинен бути приблизно таким: попередній варіант -> спліт-тестування -> пропозицію більш конверсійного дизайну.

Падіння ймовірності опинитися в топі органічних запитів і зниження CTR органічної видачі продвіженцев будуть прагнути компенсувати за рахунок створення якісних розширених фрагментів, які повинні будуть підвищити CTR. Взагалі, роль якісного контенту буде рости не тільки за рахунок підвищення значимості сніпетів, але також і через вплив цього контенту на отримання вагомих беклінків.

В цілому просування через пошуковики буде направлено на підвищення конверсії, що підвищить загальну ефективність реклами через інтернет. На цьому тлі недолік хороших фахівців виллється в справжній дефіцит. Відповідно, цінність хороших SEO-шників і представників суміжних напрямів підвищиться, і вартість послуг з просування зросте.

В результаті ускладнення пошукового просування межа між SMM і SEO буде ставати менш помітною. Розмиття цієї межі також сприяють і самі пошуковики, які вже враховують сигнали соцмереж при ранжируванні сайтів. При цьому пошукові системи використовують алгоритми ранжирування користувачів, які мають лайки і дублюючих пости, подібно до того, як вони ранжирують сайти при нарахуванні PR або TІЦ. Тобто підвищити значимість тієї чи іншої сторінки соціальної мережі, використовуючи накрутку за допомогою лайків і расшаріваніє від імені ботів, на сьогодні неможливо.

А що, власне, чекає ринок SEO в 2013 році?
А що, власне, чекає ринок SEO в 2013 році?
У чому ж причина настільки неоднозначного ставлення SEO-шників до соцмереж?