Навигация по сайту

Популярные статьи

Новини - Зовнішньоекономічна діяльність: стратегія і тактика просування «Беларус»

вгору

[2010-12-27]

[2010-12-27]

Семінар-нарада «Про роботу суб'єктів товаропровідної мережі РУП« МТЗ », ПО« МТЗ »в 2010 році, перспективи та завдання щодо ведення зовнішньоекономічної діяльності на 2011 рік», який відбувся на Мінському тракторному заводі 9-10 грудня, хоч і був третім за рахунком, на підприємстві проходив вперше. Попередні зустрічі керівництва заводу з представниками компаній, які просувають техніку марки «Беларус» за кордоном, були організовані в рамках участі МТЗ в рекламних заходах, які проходили в Сербії та Німеччини. До того ж нинішнє нараду мало ще одну характерну особливість. Воно стало найбільш масштабним. Підвести підсумки експортної діяльності і обговорити подальші плани в цій області з'їхалися представники майже всіх суб'єктів товаропровідної мережі МТЗ.

Відкриваючи семінар, генеральний директор ВО «МТЗ» - генеральний директор РУП «МТЗ» Олександр Пуховой відзначив символічність зустрічі, що відбулася. Напередодні в республіці пройшло четверте Всебілоруські народні збори, на якому було визначено стратегію розвитку країни на найближчу п'ятирічку. Одним з головних напрямків цієї стратегії є розвиток експорту вітчизняної продукції. «Оскільки МТЗ входить в число експортно-орієнтованих підприємств республіки, дуже важливо правильно розставити акценти і визначити пріоритети зовнішньоекономічної діяльності об'єднання», - підкреслив Олександр Олексійович. Зокрема, він зазначив, що одним з інструментів нарощування експорту є збільшення продажів техніки в лізинг, і рекомендував суб'єктам товаропровідної мережі розвивати співпрацю з створеної в республіці лізинговою компанією «Промагролізінг».

Олександр Пуховой окреслив коло питань, які треба було вирішити в ході наради, і звернув увагу аудиторії на необхідність подальшого підвищення ефективності роботи по просуванню техніки МТЗ, зазначивши, що підприємство має продумані програми діяльності на кожному з ринків збуту і сподівається на взаємодію своїх партнерів.

У нараді взяв участь Перший заступник Міністра промисловості Білорусі Іван Демидович У нараді взяв участь Перший заступник Міністра промисловості Білорусі Іван Демидович. Виступаючи перед присутніми, Іван Іванович підкреслив серйозність заходу та висловив надію на конструктивний діалог. «Хотілося б почути ваші пропозиції щодо подальшого розвитку товаропровідної мережі і збільшення продажів техніки, а також поговорити про проблеми, які хвилюють партнерів підприємства і споживачів його продукції, щоб знайти оптимальне рішення і увійти в майбутню п'ятирічку з упевненістю в затребуваності білоруських тракторів і, як наслідок , з реальними планами збільшення обсягів експорту », - сказав Перший заступник Міністра. Іван Демидович також зазначив, що Мінпром готовий розглянути пропозиції суб'єктів господарювання про участь в інноваційній діяльності республіки. Побажавши успішної роботи, Перший заступник Міністра дав доручення учасникам семінару опрацювати питання поставки не тільки тракторів, а й усієї гами навісного та причіпного обладнання до них. Завдання полягає в тому, щоб експортувати з республіки всю технологію з участю трактора, підкреслив він.

Про інноваційному розвитку РУП «МТЗ», ПО «МТЗ» в частині розробки нових моделей продукції розповів генеральний конструктор ВО «МТЗ», РУП «МТЗ» - директор НТЦ ПО «МТЗ», РУП «МТЗ» Іван Ус. З доповіддю про роботу, що проводиться підприємством в області якості продукції, що випускається і організації сервісу, виступив заступник генерального директора ВО «МТЗ» за якістю - начальник управління якості продукції РУП «МТЗ» Анатолій Воробйов. Офіційна частина завершилася підбиттям підсумків експортної діяльності в нинішньому році.

ЕКСПОРТ В КРАЇНИ СНД ВИРІС НА 34 ВІДСОТКИ

Про результати роботи товаропровідної мережі МТЗ на ринках держав Співдружності розповів перший заступник маркетинг-директора РУП «МТЗ» з комерційної роботи в РБ і країнах СНД Віктор Приходько.

За 10 місяців нинішнього року підприємство відвантажило 35686 тракторів. Зокрема, в держави Співдружності МТЗ відправив 20506 «Беларус», що становить 57,5 ​​відсотка від загального обсягу відвантаженої техніки. По відношенню до такого ж періоду року минулого темп зростання поставок в СНД склав 134 відсотка. У грошовому вираженні цей показник ще вище - 135 відсотків. Як зазначив Віктор Миколайович, експорт заводської продукції на ринки країн СНД за 10 місяців 2010-го оцінюється в 357 мільйонів доларів. Це на 20 відсотків більше, ніж вартість техніки, поставленої на ці ринки за весь 2009-й.

У числі позитивних підсумків роботи в нинішньому році Віктор Приходько назвав також і збільшення обсягу надходжень валютної виручки з держав Співдружності. За поставлену продукцію на заводські рахунки перераховано близько 316 мільйонів доларів, що на 57 відсотків перевищило аналогічний показник 2009-го.

Даючи оцінку досягнутим результатам, перший заступник маркетинг-директора РУП «МТЗ» зазначив грамотні дії керівництва фірм-партнерів підприємства і їх злагоджену роботу з комерційними службами заводу, а також окреслив подальші напрямки діяльності і завдання, які належить вирішити в найближчій перспективі.

- Знос тракторного парку Росії та інших країн СНД дуже високий, і існують об'єктивні передумови, що оновлюватися цей парк буде все більш швидкими темпами. Наше завдання - скористатися представляється можливим з вигодою для споживача, заводу і партнерів підприємства на ринках збуту, - зазначив Віктор Приходько. - Тому ми очікуємо збільшення продажів продукції МТЗ на ринку Російської Федерації та інших країн СНД не менше ніж на 15-20 відсотків у порівнянні з рівнем нинішнього року. Це завдання ми ставимо перед кожним торговим домом, фірмою-агентом, складальним виробництвом в СНД.

Віктор Миколайович також назвав основні напрями маркетингової політики підприємства на ринках країн СНД, на яких буде зроблений акцент в майбутньому році. Перш за все це постійний контроль питання включення білоруських тракторів в діючі і плановані програми державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції, розвиток продажів техніки в лізинг, збільшення обсягів реалізації запасних частин, а також широка диверсифікація товарної політики.

ОБСЯГ ВАЛЮТНИХ НАДХОДЖЕНЬ З ДАЛЕКОГО ЗАРУБІЖЖЯ ЗБІЛЬШИВСЯ НА 29 ВІДСОТКІВ

У нинішньому році білоруські трактори поставлялися на ринки 42 країн далекого зарубіжжя, а зовнішньоторговельний оборот підприємства з цими державами за 10 місяців склав 282,7 мільйона доларів, що на 10 відсотків більше в порівнянні з таким же періодом 2009-го. Про це в своєму виступі перед учасниками семінару повідомив заступник маркетинг-директора РУП «МТЗ» з комерційної роботи на ринках далекого зарубіжжя Микола Дубовець.

Микола Володимирович розповів, що експорт «Беларус» в країни далекого зарубіжжя за 10 місяців нинішнього року оцінюється в 151,7 мільйона доларів. Підприємство поставило на ринки цих країн 8743 трактора і тракторокомплектів. Обсяг валютної виручки проти аналогічного показника за 10 місяців 2009-го зріс на 29 відсотків і склав 191,5 мільйона доларів. У планах на 2011-й - збільшення обсягу валютних надходжень з країн далекого зарубіжжя на 25 відсотків. Це завдання заступник маркетинг-директора РУП «МТЗ» назвав в якості однієї з пріоритетних.

Також в числі стратегічних напрямків діяльності підприємства і його партнерів на ринках далекого зарубіжжя в майбутньому році Микола Дубовець виділив роботу по збільшенню об'єму продажів «Беларус» на 20 відсотків, відкриття складальних виробництв в Венесуелі, Китаї, Сербії та Алжирі, активне просування енергонасичених тракторів, зростання продажів запасних частин, вдосконалення гарантійного та сервісного обслуговування, розвиток продажів в лізинг, а також просування на ринках збуту за все шлейфу причіпного і навісного обладнання, яке п лить не тільки в сезон, але і весь рік задіяти трактор на різного роду роботах.

-Требования споживачів зростають. Забезпечення конкурентоспроможності продукції можливо тільки при постійному підвищенні стандартів її просування і обслуговування. У вирішенні цього завдання особливе значення набуває розвиток взаємовигідного партнерства МТЗ і суб'єктів товаропровідної мережі, - підсумував Микола Дубовець.

ІНСТРУКЦІЯ

В рамках семінару пройшли секційні засідання, на яких учасники наради обговорили плани, вирішили актуальні питання, що стосуються шляхів подальшої співпраці та перспектив просування «Беларус» на ринках збуту. Завод на час перетворився в дискусійний майданчик. Втім, на проведення конструктивного діалогу і робилася ставка.

МТЗ окреслив перед суб'єктами товаропровідної мережі завдання, запропонувавши можливі шляхи вирішення. Важливо було впевнитися, що партнери готові ці шляхи подолати, почути їхні пропозиції, щоб в результаті прийти до спільної думки. Ця думка учасники семінару висловили в підсумковому документі, взявши на себе зобов'язання досягти встановлених цільових параметрів зовнішньоекономічної діяльності на 2011 рік та визначивши пріоритетні напрямки в справі розвитку експорту заводської техніки. Підсумковий документ зачитав маркетинг-директор РУП «МТЗ» - перший заступник генерального директора ВО «МТЗ» Олександр Цвирко.

Плани на майбутній рік передбачають збільшення продажів продукції МТЗ за кордоном в середньому на 20 відсотків. У тому числі експорт в Російську Федерацію та інші країни СНД в порівнянні з 2010-м повинен вирости на 15-20 відсотків, на ринки далекого зарубіжжя - не менше ніж на 20 відсотків.

Крім того, цільової параметр встановлений і в справі просування «Беларус» на пакистанському ринку збуту. Експорт тракторів в Пакистан у фінансовому вираженні прогнозується в розмірі не менше 70 мільйонів доларів. До слова, сьогодні є всі передумови вважати цю місію здійсненною.

Зниження обсягу продажів тракторів в Пакистані в нинішньому році обумовлено тим, що сталося в цій країні стихійним лихом. В даний час держава завершує ліквідацію наслідків повені та потребує недорогих сільськогосподарських машинах. З урахуванням цього факту на МТЗ створені трактори спрощеної конструкції. Це, наприклад, «Беларус-311», виготовлений на базі трактора 320-ї моделі. Таким чином, у нашого підприємства в справі збільшення обсягу поставок на пакистанський ринок намічаються хороші перспективи.

З продажу запасних частин за кордоном учасниками семінару також встановлена ​​висока планка. У 2011 році їх експорт має зрости на 20-30 відсотків.

Надходження грошових коштів від суб'єктів товаропровідної мережі МТЗ за кордоном планується збільшити як мінімум на 25 відсотків. До слова, цей показник один з найважливіших у зовнішньоекономічній діяльності, оскільки визначає її якість. І хоча результати, досягнуті підприємством у цій галузі, отримали позитивну оцінку, а робота суб'єктів товаропровідної мережі визнана ефективною, саме поліпшення її якості в перспективі і був присвячений минулий на МТЗ семінар-нараду. Це прагнення зробити черговий крок вперед. І МТЗ, і його партнери прийшли до єдиної думки, взявши на себе високі зобов'язання, визначивши тим самим, яким буде цей черговий крок. А щоб намічені плани стали реальністю, учасники семінару окреслили пріоритетні напрямки спільної діяльності.

Зокрема акцент зроблений на активній взаємодії суб'єктів товаропровідної мережі підприємства з державними органами та місцевими організаціями зарубіжних країн з питання включення «Беларус» в усі діючі і плановані програми підтримки виробників сільгосппродукції. Мова також йде про розробку пропозицій, що стосуються підтримки продажів тракторів, і спрямування цих пропозицій на адресу білоруського уряду.

Щодо доручення першого заступника міністра промисловості республіки Івана Демидовича, даного на початку наради, учасники семінару прийшли до спільного рішення - просувати «Білоруси» на зарубіжні ринки збуту в складі комплексів сучасних сільськогосподарських технологій обробітку грунту спільно з продукцією інших білоруських підприємств сільгоспмашинобудування.

Крім того, на нараді були визначені стратегічні ринки збуту в майбутньому році, обумовлено розвиток продажів техніки МТЗ за кордоном на умовах лізингу, в тому числі через ВАТ «Промагролізінг», і заплановано створення ще декількох складальних виробництв «Беларус». Що ж стосується вже діючих складальних підприємств МТЗ, то поставлена ​​задача передбачає збільшення обсягів збірки і розширення модельного ряду зібраних тракторів.

У просуванні за кордоном нових «Беларус» ставка буде зроблена на енергонасичені трактори моделей 3022 і 3522. Учасники семінару відзначили хороші перспективи цих машин на ринках і держав Співдружності, і країн далекого зарубіжжя. Крім того, в СНД наступного року планується також активізувати роботу з просування гусеничного «Білоруса-2103», а на ринку Російської Федерації ряд нових моделей машин МТЗ розширить лісова, будівельна та дорожня техніка марки «Беларус».

Також в числі пріоритетних напрямків діяльності - підтримка нормальної цінової ситуації на зарубіжних ринках збуту з метою забезпечення рівних умов роботи партнерів підприємства, пошук резервів зниження відпускних цін на міні-техніку, вироблену в ПО «МТЗ» для поставки на експорт, а також навчання представників суб'єктів товаропровідної мережі в країнах далекого зарубіжжя правилам експлуатації та ремонту нових моделей «Беларус».

ПІДБИВАЮЧИ ПІДСУМКИ

Підводячи підсумки двох днів спільної роботи, учасники семінару зійшлися на думці про необхідність щорічної організації подібних заходів.

По-перше, питання розвитку зовнішньоекономічної діяльності завжди стоять в числі найбільш актуальних. По-друге, можливість обговорити їх з закордонними колегами безпосередньо на підприємстві, без сумніву, веде до швидкого ухвалення оптимальних рішень і вироблення вірної стратегії взаємовигідного партнерства. Учасники семінару дали позитивну оцінку відбувся на МТЗ заходу.

Виступаючи із заключним словом, Перший заступник Міністра Іван Демидович зазначив в цілому ефективну роботу суб'єктів товаропровідної мережі МТЗ в 2010-му, завдяки якій завод досяг хороших результатів зовнішньоекономічної діяльності. Незважаючи на те, що в нинішньому році світова економіка почала поступово виходити з кризи, умови роботи поки залишаються досить складними. Однак, як підкреслив Іван Іванович, в будь-якій справі наполегливість і прагнення перемагають. Перший заступник Міністра окреслив також ряд питань, вирішення яких все ще не можна вважати остаточним. Зокрема, це стосується розвитку сервісу продукції за кордоном. Одночасно з заводом займатися цим повинні компанії, які взялися просувати інтереси підприємства в тій чи іншій країні. Вимоги до вибору суб'єктів господарювання, що працюють за кордоном, повинні бути жорсткими. Іван Демидович зазначив, що зустріч пройшла на гідному рівні і конструктивний діалог відбувся.

Закриваючи семінар, генеральний директор ВО «МТЗ» - генеральний директор РУП «МТЗ» Олександр Пуховой висловив вдячність його учасникам за те, що відгукнулися на прохання заводу і знайшли можливість приїхати, а головне - прийшли до взаєморозуміння в питаннях розвитку зовнішньоекономічної діяльності МТЗ. Олександр Олексійович зазначив, що, крім зростання продажів техніки та обсягів валютної виручки, в числі пріоритетних завдань стоїть капіталізація товаропровідної мережі заводу, що, зокрема, стосується збільшення власності суб'єктів господарювання підприємства за кордоном, розвитку сервісної бази і розширення кількості послуг, що надаються споживачам техніки . Це дозволить успішно просувати на ринках збуту не тільки білоруські трактори, а й іншу продукцію вітчизняних підприємств сільгоспмашинобудування. Олександр Пуховой подякував присутнім за активну роботу в нинішньому році і висловив упевненість в успішному розвитку взаємин в перспективі.

Прес-служба