Навигация по сайту

Популярные статьи

Олександр Алаев: «Зміни в новому алгоритмі АГС Яндекса-2015»

24 і 25 вересня в Іннополісе, розташованому недалеко від Казані, проходила VI Міжнародна SEO Conference 2015 . Захід - традиційно визнано одним з наймасштабніших і авторитетних заходів у світі SEO та інтернет-маркетингу. У минулому році в конференції взяли участь такі відомі компанії, як Google, Mail.ru, Яндекс, «ВКонтакте», Aviasales, WikiMart, Sape, Ingate, Kokoc і багато інших.

Другий день конференції ознаменувався доповіддю Олександра Алаєва, директора веб-студії «Алаіч' і Ко». Виступ був присвячений змінам в новому алгоритмі АГС Яндекса 2015.

Для професіоналів галузі не стане одкровенням, що 8 вересня 2015 Яндекс опублікував в своєму блозі для вебмайстрів повідомлення: «Сьогодні ми робимо черговий крок для боротьби зі посилальним спамом: тепер обмеження в ранжируванні можуть бути застосовані до сайту, зловживають розміщенням SEO-посилань, незалежно від його якості. Як і у випадку зі звичайним АГС, обмеження супроводжуються анулюванням ТИЦ ».

З нагоди цього запуску спікер вирішив проаналізувати статистику власних проектів, які співпрацюють з біржами, посилання за якими відбиралися вручну відповідно до визначених критеріїв. Олександр Алаев проаналізував 600 закуплених посилань. В результаті експерименту з'ясувалося, що 12% донорів потрапили під АГС. Рандомних вибірка по іншим проектам показала, що після запуску алгоритму ситуація в галузі в цілому була такою:

Рандомних вибірка по іншим проектам показала, що після запуску алгоритму ситуація в галузі в цілому була такою:

На наступному етапі з бази сервісу CheckTrust вивантажили всі сайти з прив'язкою до біржі Sape за останні 90 днів. Всього вийшло 90407 донорів. Під час вивантаження за основу брали такі базові параметри сайтів:

  • ТИЦ і Pr
  • Індексація
  • Наявність в каталогах ЯК, DMOZ
  • Вік (по whois)
  • Відвідуваність (по LI)
  • Соц. відгуки (шарінг в соцмережах на головну сторінку)
  • Дані сервісів ahrefs, LinkPad, Alexa і т.п.

З усієї вибірки під АГС потрапило трохи більше 9% сайтів. Далі між собою порівнювалися 2 групи сайтів: ті, які потрапили під алгоритм, і ті, які під алгоритм не потрапили. З'ясувалося, що АГС торкнувся навіть дуже якісні сайти. В тому числі, і ресурси з Яндекс Каталогу.

Статистика виявилася приблизно такою:

Статистика виявилася приблизно такою:

Як видно, з таблиці, сайти під АГС мають велику кількість сторінок в індексі, а також велика кількість вихідних посилань.

Відмінності нового АГС від фільтра АГС-40 виявилися значними: якщо наявність сайту в каталогах DMOZ і Яндекса давали йому певний імунітет в плані потрапляння під АГС-40; то нова версія алгоритму, стала буквально протилежної. Єдиний загальний момент - це обов'язкове обнулення тІЦ. Новий АГС карав ті сайти, які продавали найбільше посилань:

Висновки за результатами дослідження АГС-40 були такими:

  • Яндекс.Каталог знижує ймовірність фільтра в 2.5 рази
  • Наявність в каталозі DMOZ знижує ймовірність фільтра в 5.4 раз
  • Наявність в каталогах ЯК і DMOZ одночасно знижують ймовірність в 40 разів!
  • Вік домену - чим молодша сайт, тим вище ймовірність попадання під фільтр.
  • тИЦ - чим вище тИЦ, ніж нижча ймовірність фільтра, найбільше зазнали фільтру сайти з тИЦ менше 50, сайти з тИЦ вище 300 потрапляли в 6 разів рідше!
  • Відвідуваність - санкцій зазнали сайти з відвідуваністю до 150 осіб на добу. При відвідуваності від 300 відвідувачів на добу ймовірність фільтра знижувалася в 10 разів.

Висновок за підсумками вивчення нового АГС напрошується сам собою: тепер обмеження в ранжируванні можуть бути застосовані до сайту, незалежно від його якості. Таким чином, новий АГС (при першому наближенні):

  • Покликаний покарати сайти, які продають SEO-посилання.
  • Пройшла перша хвиля санкцій, покарані лідери галузі.
  • Вони ж лідери продажів посилань.
  • Покарали мінімум сайтів, що продають максимум посилань.

По суті, цей той же Минусинськ, тільки, що працює в «зворотному напрямку».

Щоб підтвердити або спростувати припущення, автор дослідження розглянув наступні дані по сайтам:

  1. Унікальні витікаючі посилання з домену.
  2. Кількість сторінок в індексі Яндекса.
  3. Ставлення індексу до сходять посиланнях.
  4. Унікальні вхідні посилання на домен.
  5. Ставлення вихідних до вхідних.

Картина вийшла наступна: сайти під АГС мають в 5-10 разів більше сторінок в індексі і в 3-4 рази більше вхідних посилань.

Ставлення проіндексованих сторінок до зовнішніх посиланнях - на рівні похибки.

Після того, як була зроблена нормировка і побудовані ще графіки, з'ясувалося, що: будь-якої виразної параметричної залежності накладення АГС немає. Швидше за все, Яндекс просто (не виключено, що рандомно) наклав фільтр на частину сайтів, що торгують посиланнями. Ця акція носить каральний характер, і ніхто від неї не захищений. Відсоток донорів під АГС в біржах, як ніби натякає на те, що Яндекс взяв і покарав кожного п'ятого.

З цього випливає висновок: веб-майстру захиститися від АГС з очевидних параметрам, які Парс, не можна. Якщо і є якісь рекомендації для продовження торгівлі посиланнями, то вони знаходяться за рамками проведеного дослідження.

Утворені графіки виглядали наступним чином:

Утворені графіки виглядали наступним чином:

Якщо виходити з результатів зведеної статистики бірж посилань за 90 днів, то виходить, що бὸльшая частина посилань у біржах потрапила під АГС після 8 вересня. Тобто, після оновлення фільтра:

Тобто, після оновлення фільтра:

Про те, як це відбилося на ринку продажу посилань, свідчать наступні графіки:

Про те, як це відбилося на ринку продажу посилань, свідчать наступні графіки:

Перше падіння сайту topsape було викликано дією Минусинска - сайт втратив практично половину щоденного заробітку. Наступні падіння у видачі викликані дією АГС:

Наступні падіння у видачі викликані дією АГС:

Як видно, після запуску Минусинска і АГС, люди втрачають гроші, які могли б заробити на посиланнях.

Свої рекомендації щодо того, як вивести сайт з-під АГС, доповідач вважав за краще висловити цитатою заяви самого Яндекса про новий АГС: «Для зняття обмежень в ранжируванні досить відмовитися від розміщення SEO-посилань». Ще одна цитата Яндекса про Минусинськ звучить практично так само: «Відмова від використання SEO-посилань усуне ризик обмежень в ранжируванні».

В цілому ж, ключові правила для веб-майстрів в епоху Минусинска і АГС звучать приблизно так:

  • Кількість вихідних краще тримати в межах 250 посилань (при такій кількості простіше взагалі відмовитися від продажу посилань).
  • Ставлення вихідних до вхідних не повинно перевищувати 1 до 1.
  • На одну вихідну посилання від 20 і вище сторінок в індексі.

Продовжуючи свою доповідь, Олександр також поділився цікавою ідеєю заробітку на АГС:

Повертаючись до рекомендацій вебмастерам, спікер озвучив наступні моменти:

  • При покупці посилань краще звертати увагу на найменш популярні сайти.
  • Якщо при рівній вартості можна купити посилання з сайту з ЯК і з сайту не з ЯК, краще вибирати сайт не в каталозі.
  • Якщо при інших рівних можна купити посилання з сайту з високими пузомеркамі, краще віддати перевагу сайтам з пузомеркамі нижче.
  • Є сенс звернути увагу на сайти з цінами сильно вище середньої. На таких сайтах посилання купують значно рідше. А в цьому і полягає поточний інтерес!

Нарешті, Олександр Алаев порекомендував знімати посилання з донорів під АГС. Причому, якщо куплених посилань багато, а під фільтром більше 40%, то робити це краще в декілька ітерацій.

Що ж стосується сайтів, які перебувають під АГС, але не з бірж, то їх кількість після нової хвилі практично не змінилося:

Що ж стосується сайтів, які перебувають під АГС, але не з бірж, то їх кількість після нової хвилі практично не змінилося:

Іванов Дмитро: Коли ви проводили аналіз коррелированности тих чи інших факторів, то використовували критерії «сайт під АГС» і «сайт не під АГС». Можливо, мало сенс навчити алгоритм сервісу ще й на предмет якісних і неякісних джерел посилань. Як розмічали сайти?

Олександр Алаев: Перші версії формули були розмічені на основі моєї вибірки, заснованої на даних за моїми сайтам. Більшість з них були особистими. В експерименті було задіяно кілька людей, які переглядали ці сайти.

Роман Морозов: Саша, як ти думаєш, АГС робить пошук краще? Чи не підуть користувачі в Google.

Олександр Алаев: Мені важко сказати. Можливо, якби сайти помітно просідали на всі запити, то це б і сталося. Але, з огляду на, що це сайти досить популярні (у вибірці присутні сайти, понад 10 тис. Відвідувачів), то вони просідали не сильно. Ситуації, як при запуску Минусинска, коли сайти пропадали з видачі по вітальним запитам, в даному випадку не спостерігалося.

Ігор Бакалов: По суті, ти пропонуєш брати посилання з ГС за завищеними цінами, і ці посилання повинні добре працювати?

Олександр Алаев: Під час дослідження я помітив, що під АГС потрапили популярні сайти в плані закупівлі на них посилань. Я не пропоную купувати посилання з ГС, можливо, потрібно купувати дуже дорогі посилання при колишніх умовах якості. Малося на увазі те, що треба купувати посилання, які раніше не користувалися популярністю у більшості.

Олексій Терехов: А ти не думаєш, що ти вбиваєш ринок посилань?

Олександр Алаев: Близько 20% сайтів в Wizard.Sape потрапило під АГС, і ця статистика близька до результатів дослідження. Впливу на ринок доповідь не матиме.

Наіль Байков: Ти проти посилань?

Олександр Алаев: Я не проти посилань, але до цього питання зараз потрібно підходити обережно і вибірково. Можливо, є сенс шукати інші способи просування.

Як розмічали сайти?