Навигация по сайту

Популярные статьи

Оптимізація ПДВ: схеми зменшення податку 2019

  1. 1 спосіб - переведення частини вартості в відсоток по комерційному кредиту
  2. 2 спосіб - використання посередницького договору комісії
  3. 3 спосіб - відстрочка сплати за допомогою неплатника ПДВ

Велика частина продаваних компаніями товарів і послуг стає об'єктами, придатними під оподаткування. І хоча позбавити пропонований товар або послугу від оподаткування практично неможливо, знизити його розмір може допомогти оптимізація ПДВ.

Існує кілька схем зменшення ПДВ. При виборі способу слід звертати увагу не тільки на вигоди, але і на можливі негативні наслідки.

1 спосіб - переведення частини вартості в відсоток по комерційному кредиту

У статті 823 ГК РФ є інформація про можливість передачі договорів, пов'язаних з фінансами або продукцією, в чужу власність у вигляді кредиту або авансу із застосуванням попередньої оплати або розстрочки оплати продукції або послуг, що робіт. Виходить, що за договором продавець зменшує вартість і одночасно надає відстрочку її виплати. При цьому продавцем береться процентна сума, рівна наданої знижки.

У цьому випадку від ПДВ виходить вберегти частину виручки від продажу товару. Але варто зауважити, що на подібну операцію податкова служба дивиться недоброзичливо і вимагає в цьому випадку піддавати податку одержувані за комерційним кредитом відсотки. Доводячи свою правоту, податкові органи посилаються на ту ж саму статтю 823 ГК РФ, де зазначено, що отримуються за комерційним видом кредиту відсотки мають безпосередній зв'язок з оплатою продукції.

На додаток вони пропонують ознайомитися ще й з гл. 21 НК РФ, де прямо говориться, що звільнення від ПДВ підлягають тільки нараховують відсотки за товарним кредитом, і цей дозвіл діє тільки на частині, що не перевищують ставку рефінансування ЦБ. Незважаючи на такі аргументи податкової, судово-арбітражна практика має іншу точку зору. У п. 14 говориться про що нараховуються відсотки за тимчасове користування чужими фінансовими засобами.

Там є інформація про те, що відсотки, що нараховуються (за умови, що в договорі немає особливих відміток по їх виплаті), що виплачуються до дня, в який був проведений платіж за товар, вважаються оплатою за наданий позику. Тобто відсотки не збільшують вартість придбаного товару, а лише вважаються платою за тимчасове володіння грошовими коштами. Тому вони не обкладаються ПДВ.

2 спосіб - використання посередницького договору комісії

Торговим організаціям часто доводиться працювати з постачальниками, які користуються ССО або іншим спеціальним режимом без ПДВ. У цій ситуації торговим організаціям немає потреби займатися пред'явленням суми ПДВ, адже пропонований продавцями товар не підлягає оподаткуванню.

В даному випадку можна використовувати договір комісії з афілійованою компанією, яка є платником ПДВ . Дана організація буде сплачувати ПДВ тільки з суми своєї комісійної винагороди.

Отримати вигоду з цього способу легко. Сума ПДВ, призначена до оплати, точно така ж, як і різниця, одержувана між ПДВ, які були б нараховані посередником під час відвантаження товару покупцеві, і вираховуванням податку після проведення процедури оплати постачальнику товару, зобов'язаному здійснювати сплату податку.

Таким чином, всі покупці, які купують товар у контрагентів - продавців на ССО і ЕНВД, а також мають звільнення від оподаткування, здійснюють оплату податку на додану вартість в істотно меншому розмірі, ніж при роботі з партнерами безпосередньо.

3 спосіб - відстрочка сплати за допомогою неплатника ПДВ

Наприклад, продавець, який працює за спрощеним оподаткуванню, потенційному покупцеві надає рахунки-фактури з ПДВ. На даний момент законом не забороняється висунення рахунки-фактури з ПДВ. Його може виставити як продавець-«спрощенець», так і будь-який інший неплатник ПДВ. По виставленому рахунку-фактурі з ПДВ його оплата здійснюється в бюджет після закінчення надається тривалої відстрочки. Контрагент-покупець також не залишається осторонь, він отримує ідентичну розміром податку суму з бюджету.

У підсумку, у вигоді виходить кілька компаній. Одна з компаній отримує суму податку з бюджету, в той час як друга користується для оплати податку тривалою відстрочкою. До такої ситуації податківці ставляться байдуже. Вони вважають, що якщо постачальник продукції не відноситься до групи платників податків ПДВ, то вони не повинні виставляти рахунки-фактури. Для отримання відстрочки сплати ПДВ слід в його складає договорі купівлі-продажу встановити певний порядок переходу прав власності на товар.

Чи можливо насправді істотно знизити ПДВ і як це зробити? Дивіться це відео:

Для зниження суми податку існує способів. І хоча в кожному з них присутня певна заковика, що не що подобається податкової організації, в більшості випадків ці методи носять законний характер і не піддають компанії сумнівних операцій.

Чи можливо насправді істотно знизити ПДВ і як це зробити?