Навигация по сайту

Популярные статьи

Radeon або Geforce - яка з відеокарт краще? - Останнє оновлення (січ. 2018)

  1. З історії AMD і Nvidia
  2. Різниця між Radeon і Geforce
  3. Оптимізація під відеокарти
  4. висновок

Ігрове співтовариство вже не перший рік сперечається про те, яка з відеокарт краще - Radeon або Geforce. Одна частина геймерів впевнена, що компанія Nvidia (виробляє карти під маркою Geforce) краще за всіх, інші ж гравці віддають перевагу AMD (відеокарти Radeon - їх дітище).

Скажемо відразу, хороших і поганих в цьому питанні немає, кожна компанія має довгу історію і авторитет в комп'ютерному світі, їхнє завдання робити якісні відеокарти, які б задовольняли потреби геймерів, просто ці компанії вибрали різні шляхи розвитку, зробивши ставки на різні технології.

З історії AMD і Nvidia

Багато хто здивується, але компанія AMD існує на 25 років більше, ніж їх конкуренти - Nvidia, хоча мені особисто завжди здавалося що навпаки. Однак саме «Нвідіа» захопила роль флагмана в виробництві відеокарт, в кінці 90-х - початку 2000-х років майже кожен комп'ютер був оснащений картою Geforce, ціни на них були помірні, а продуктивність з року в рік швидко росла.

Але монополіст недовго залишався «на коні», компанія ATI початку планомірний наступ на ринок відеоадаптерів. Продукція цієї фірми була дуже якісною і продуктивною, а ціна менша, ніж у конкурента. У зв'язку з цим ATI і їх Radeon-и відвоювали своє місце на ринку. У 2007 році ATI купила корпорація AMD, внаслідок чого Radeon стали випускатися під цією маркою.

Є відомості, що операційна система Linux «дружить» краще з картами Geforce, а комп'ютери від Apple також її використовують через її стабільності в зв'язці з іншими компонентами. Однак це сумнівні мінуси, адже хто використовує Linux для ігор - дуже малий відсоток геймерів, власників комп'ютерів на Mac OS також не дуже багато в наших краях.

Різниця між Radeon і Geforce

Radeon і Geforce мають деякі відмінності в структурах своїх графічних процесорах, а також деякі унікальні технології. Наприклад, «Джіфорс» володіє PhysX - технологією, яка значно «оживляє» картинку в іграх завдяки великій кількості частинок, які переміщуються за всіма законами фізики. Якщо гра підтримує дану функцію, то вибухи, оскільки, пил, поведінку рідин і т.д. в ній буде виглядати набагато ефектніше.

Також Geforce славиться технологією CUDA, яка дозволяє використовувати графічний процесор для обчислень (дана функція більше підходять не геймерам, а програмістам, дизайнерам і т.д.). В цілому, Nvidia використовує ще безліч розробок, наприклад, 3D vision (дозволяє отримати ефект 3D) і багато інших «дрібніші», на яких ми не будемо зупинятися.

Компанія AMD також має ряд розробок в своєму арсеналі, наприклад, Mantle, яка дозволяє спростити процес оптимізації ігор для розробників (вже з'явилися ігрові тести, які демонструють вищу продуктивність ігор із застосуванням Mantle).

Оптимізація під відеокарти

Варто розуміти, що обидві компанії можуть похвалитися потужними відеокартами , Проте чимале значення мають і розробники ігор. Одна гра може бути більше оптимізована під карти Radeon, а інша під Geforce. Тобто гра може йти без гальм на не дуже потужною Radeon, але при цьому гальмувати на досить продуктивною Geforce. Однак в більшості своїй розробники прагнуть до «рівноправності», щоб їх гра прекрасно йшла на всіх відкритих.

висновок

В цілому, можна підвести підсумок - можна сказати точно, що краще - Radeon або Geforce, це як вибрати між Ламборджині і Феррарі, обидві машини по-своєму гарні. Друга дозволить вам отримати більш реалістичну разрушаемость (але не всі ігри підтримують цю технологію), проте коштує дорожче свого конкурента. Перша має трохи нижчу вартість, але при цьому не поступається в продуктивності своєму опоненту (але не має підтримки PhysX).

Якщо ви вибираєте нову відеокарту, але в ігри грати не збираєтеся, то чи не мучтеся у виборі і беріть те, що більше подобається, різниці ви не відчуєте. Різниця між цими відеокартами не так вже й велика, хтось використовує Джіфорс вже багато років, тому не бажає переходити на Радеон, комусь більше подобається продукція AMD за її нижчу вартість, кожен знаходить для себе якусь певну перевагу. Точного ради в даному питанні дати не можна, тут, скоріше, роль відіграють суб'єктивні фактори, якщо ви готові трохи переплатити, то можете купувати продукцію Nvidia, якщо ж гроші для вас важливі, то беріть відеокарту від AMD.