Навигация по сайту

Популярные статьи

Збільшення продуктивності Linux з zRam (віртуальний своп-файл в ОЗУ). Інсталяція zRam в Ubuntu 11.04 і 11.10

Намагаючись оптимізувати загальну продуктивність ОС Linux, Сергій Давидов зайнявся проектом, названим їм «Compcache». Суть: створення стисненого файлу підкачки, використовуються не повільний HDD, а більш швидку оперативну пам'ять, що дозволяє істотно прискорити операції введення / виводу. Пізніше Compcache був доопрацьований, перейменований в zRam і інтегрований в ядро ​​Linux.

Пізніше Compcache був доопрацьований, перейменований в zRam і інтегрований в ядро ​​Linux

«Тестування zRam на системі з чотирьохядерним CPU і двома Гб ОЗУ дало фантастичні результати: замість звичного подвисания після вичерпання вільної оперативки, в роботі системи не змінилося нічого. По крайней мере, візуально помітних «гальм» не спостерігалося - ніби в материнську плату встромили зайву планку пам'яті. Що дивно, результат на шестирічному лептопі з Pentium M і 1 Гб RAM був практично ідентичний.

Я трохи допрацював скрипт таким чином, щоб він автоматично враховував обсяг ОЗУ в системі, різні типи CPU і кількість ядер процесора. Запакував його в .deb і помістив в PPA », - Сергій Давидов.

Також Сергій зазначив, що йому невідомо, наскільки доцільно буде використання zRam в ноутбуках на платформі Atom з швидкими накопичувачами SSD.

Кому потрібен скрипт zRam? Власникам нетбуків, старих комп'ютерів (або ПК з невеликим об'ємом ОЗУ), різних гаджетів. Хоча, звичайно, zRam можна використовувати на будь-якому комп'ютері.

Для установки скрипта Сергія Давидова в Ubuntu 11.04 або 11.10, скористайтеся командами:

sudo add-apt-repository ppa: shnatsel / zram
sudo apt-get update
sudo apt-get install zramswap-enabler

Якщо не хочете додавати репозиторій PPA, скачайте і проінсталюйте .deb вручну звідси: https://launchpad.net/~shnatsel/+archive/zram/+files/zramswap-enabler_0.2.1-0~12~oneiric1_all.deb. Скрипт працює з ядром Linux 2.6.37.1+.

Кому потрібен скрипт zRam?